Viharsarki Kattintós

A borszakértő megmondja

2015. április 03. 05:47 - Hácsé77

Szent-Beöthy Kúria Kékfrankos Rozé, 2014.

Egy igazán temperamentumos, kiáltozó bor, tele élménnyel, döbbenettel és emlékekkel. Színe halványerős, de kitöltve erősen halovány. Ízében fellelhető a frissen mosott lepedők zamata, a szerelmes búcsúzások könnyes csókjainak édese, a tavaszi kirándulások lágyan zöld fuvallata, valamit a grafit és a faforgács karcos aromája is. Illatában csecsemőbőr és bácsiránc keveredik Axe tüsfürdővel. Báránysültekhez, cápauszony leveshez, valamint üzleti megbeszélések, megvesztegetések és félmeztelen tekepartik mellé ajánljuk ezt a nemesen agresszív, de kevésbé indulatos, viszont részrehajlóan sumák bort.

Kecskinszky Tamás Bögölyvári Chardonnay, 2013.

Dőljön hátra, pihenjen és relaxáljon. Töltsön a poharába e különlegesen szaggatott, tépett, gyűrött borból, mely kisimul, majd ismét felpöndörödik az első kortyok után. Illatában viseletes sapkák kipárolgása, gyermekkori fogócskák gyömbérre hajazó áfonyazamata, valamint útépítések bitumengőze mellett tölgyfalevél- és csülkös bableves aromák is érvényesülnek. Íze indiszkréten lopakodó, de nem üzletszerűen fondorlatos. Utóíze öblösen hangos, de nem recés. Jércemellfilével töltött Dobostorta, valamint szotyola mellé ajánljuk, de szintúgy baráti összeveszések, tettlegeségig fajuló gyűlölködések megfelelő kísérője is lehet e nagyszerű nedű.

Villányi Bodorkovics Ákos Olaszrizling, 2014.

Bodorkovics Ákos méltán az egyik legismertebb hazai borász. Immáron 500 hektáros szőlőterületén gazdálkodik, és a 2014-es olaszrizlingje pedig külföldi borszakértők és gyűjtők érdeklődését is felkeltette. Ez a bor terebélyesen odavág, rúg, de nem üt. Emlékei mélyen kígyóznak a pohárba töltve, soványan lapos ízvilága kitörő, de nem rikácsolóan hivalkodó. Élménye lankás, de nem gödrös. Illata egy egykori kontyos bolti eladónőre emlékeztet, akinek nem ugrik be a neve. Fogyasztását síeléshez és szörfözéshez ajánljuk, de kedd délutánonkénti pónilovagláshoz is kitűnően passzol.

Etyeki Bruzsák Cabernet Sauvignon, 2012.

Nehézkes, cammogós, termetes talpú vörösbor, tele absztraktikus hanganyaggal és gondolatrüggyel. Illatában cipó és cipő keveredik vörös zománcfestékkel és tejbegrízzel. Színe leginkább a fekete és a fehér közti színskálán mozog. Ízében katonai sorozásra emlékeztető momentumok, eltépett mozijegyek, valamint akciós citromlé is fellelhető. A Bruzsák Cabernet Sauvignon tehát egy precíz, trükkösen vidám bor, melynek fogyasztását anyósjelölttel való első találkozáshoz, Suzuki gépkocsi vásárlásához, henteshez készülődéshez, valamint gyakori vizelési inger általi éji pisilésekhez javasoljuk.

Lopovics Endre Somlói Juhfark, 2014.

A Lopovics borok megérdemelten a legjobbak között találhatók a hazai borpalettán. A 2014-es évjáratú Somlói Juhfark pedig egy igazán mulattató, már-már hamiskás bohócbor, melyet viszont illik komolyan vennünk. Illata tartalmaz különféle pici bogyókat, gumókat, pöcköket és izéket is, melyek túlnyomó részben, döntően határozzák meg a valamit, valamint egyfajta valamilyen jelleget kölcsönöznek ennek az érdeklődően pisze bornak. Íze fényesre csiszolt, ápoltan csillámló, de nem terpeszkedően rezgő, csupán lecsengése pucolt. Az első kortyok után azt érezzük, hogy egy postán állunk sorban. Fogyasztását kizárólag postai sorban álláshoz ajánljuk.

Dél-Balatoni Küdzmender Attila Cuvée, 2013.

A 2013-as év egyik díjnyertes bora, mely magában hordozza a balatoni szellők hörgő harapását, és a szüretelő munkások verejtékének édes-savanyú nászát. Színe halványlila, de nem az, hanem mélysárga. Íze leginkább kevésbé tölcséres, mindinkább jellemző savaira a mozgás és a toporzékolás. Az első kortyok folyadékok állagát idézik. Lenyelve guggol ez a bor. Illatában a málna, a szeder, az ananász, a banán, a papaya, a mandarin, a citrom és a jonatán alma aromája egyesül, a szőlőé nem. Fogyasztását lekésett vonatok utáni bosszankodáshoz, valamint hitelügyintézőkkel történő száraz beszélgetések mellé párosíthatjuk leginkább.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vkatt.blog.hu/api/trackback/id/tr717335030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hartay Csaba: A borszakértő megmondja 2015.04.03. 18:39:01

Illata tartalmaz különféle pici bogyókat, gumókat, pöcköket és izéket is, melyek egyfajta valamilyen jelleget kölcsönöznek ennek az érdeklődően pisze bornak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása