Viharsarki Kattintós

Nyaraló embertípusok

2015. június 09. 08:28 - Hácsé77

 

Gazdagék:

Arcukról az üres nagyképűségen kívül semmi más nem olvasható le. Öröm meg végképp nem. Unottan csúsztatgatják a bőröndjeiket tovább, ahogy halad a sor a reptéren. Mintha nem nyaralni mennének. A gyerekek is kibaszott büszkék valamire. A fiú márkahalmozást hajt végre, amikor felöltözik. Armani cipő Versace nadrággal, Dolce&Gabbana inggel.  A lány „egyéniség”. Grimaszolgat, rágózik. Művész lesz a lelkem, vagy máris az. Apa jó karban van, ötven fölötti, valamikor sportolt, most már csak pocakra gyúr. Anya a tipikus milf. Ötven körül is bombázgat. Szúrnád. Nem állnak szóba senkivel. Körülöttük mindenki tahó proli. Egymással sem nagyon beszélnek, maximum egyszavas kommunikáció folyik, vagy biccentés. A nyaralóhelyen is szigorúan együtt, senkit sem engednek be bizalomkörükbe. Apa olvas. Anya úszik, programszerűen. Tengerben nem, kizárólag medencében tempózgat. Ha valaki odamegy hozzájuk, árus, akárki a nyaralócsoportból vagy a szálloda személyzete közül, egyszavas választ adnak: NO!

Szarrágóék:

Jól állnak anyagilag, de nem fogják hagyni, hogy csak úgy átvágják őket. Lopnak az étteremből, ha félpanzión vannak, hogy ne kelljen költeni ebédre. Anyu a kézitáskájában szendvicseket csempész ki a reggeliről. Állandóan számolnak, átváltanak euróról forintra. „Nem éri meg.” „Rablás” – mondják mindenre, amit kizárólag pénzért lehet megvásárolni, nem alanyi jogon jár nekik. Otthon minden sokkal olcsóbb, ezt hangoztatják is, de abba nem gondolnak bele, hogy akkor mi a fenét keresnek itt. Ha van valami kóstolás, kis ingyen ouzo, helyi bor, stb., ők hatszor kérnek mindenből, és még a gyereket is visszaküldik egy utolsó próbálkozásra. Ami ingyen van, abba belemarkolnak, akár szükségük van rá, akár nincs. Kedvezményt követelnek minden szolgáltatónál. Nem ülnek be semmilyen vendéglőbe, inkább nem esznek, de nem fogják hagyni, hogy „levegyék” őket. Autóbérléskor a legolcsóbbat kérik, és megpróbálnak alkudni, majd kiverik a balhét, hogy nem férnek be a kocsiba. Nem adnak borravalót, ők ezt az utat otthon kifizették, különben is perre mennek, ha valami nem tetszik nekik. Az apa lehajol, nyúlkál a homokban, azt hitte, egy kéteurós, de csak egy söröskupak csillant meg a térdig érő tengervízben.

 

A hisztis házaspár:

Az asszonykának semmi sem jó. Nincs megelégedve a szolgáltatással. Semelyikkel. Már a repülő is szerinte szűkebb volt, mint tavaly. A pilóta rosszul tette le a gépet. Borzasztó. Amint meglátja a szállodát, sötétben, messziről, máris kezdi. „A katalógusban nem ez szerepelt” – sziszegi. A szoba, amit kapnak, „undorító.” Mérgesen angolnémeteznek a recepcióssal. „This room is no yes good, wir gehen home! Ich möchte room an at the see!” De a recepciós csak rázza a fejét. „Hát ez nem igaz. Ti milyen szobát kaptatok?” – fordulnak oda a fiatal párhoz, akik elégedetten mosolyognak. Minden szar. A kaja nekik ehetetlen, a szálloda körülötti park egy szeméttelep, a medence pöcegödör, a tenger vize olajos és retkes, anyu fintorogva dob arrébb egy lebegő nejlonzacskót meg egy műanyag poharat. „Tavaly Törökben voltunk, az nagyon perfekt volt, de ezek a görögök lusták és piszkosak.” Apu megkóstolja a sörüket, ő attól fintorog. A bor szerinte itt ihatatlan. Töményezni nem szokott. Azért valahogy csak-csak bebaszik estére. Anyu is vigyorog, ha kiesik a szerepéből. Valójában jól érzik magukat, csak próbálják leplezni, mert őket „csúnyán átvágták”. Ettől a magukra erőltetett szereptől szenvednek leginkább.

 

A fiatal pár:

Nekik ragyog a világ. Talán friss házasok, vagy csak együtt járnak pár éve, és a csávónak jól megy a cégnél, befizetett egy útra. Ismerkednek is. Köszöngetnek más fiataloknak, nyitottak, jó fejeknek tűnnek. (Nem feltétlenül azok.) Néha eltűnnek a szobájukban, majd ölelkezve, vihorászva jönnek elő. Nagyokat kefélnek bármikor, itt nincs anyósjelölt, aki bekopog egy tál teasüteménnyel. A tengerbe is együtt merészkednek, ott is megy a sós ízű smárolgatás, ölelgetés. Este a fiú bebaszik, a lány is próbálja felvenni vele a ritmust. Reggel morcos fejjel téblábolnak az étteremben, de az első kávé és sör után új erőre kapnak. Néha abbahagyják a vihogást, ilyenkor mindketten a telefonjaikat nyomkodják. Lájkolgatják egymás állapotát, feltöltéseit, bejegyzéseit. Minden tavernából és csónakkikötőből bejelentkeznek a twitterre, Fészbúkra, hogy az „ismik” lássák, ők most nyaralnak, nem is akárhol.

 

A „majd lesz valahogy, csak induljunk már el” csapat:

Elvileg kedden reggel indulnak, de hétfő délután még a „szerezzünk autót valahonnan” állapotnál tartanak. Úti céljuk a tenger, mindegy, hogy milyen irányból, milyen országban. Végül csütörtökön csak elindulnak. Horvátba, az van legközelebb. Bankkártya, euró mindenkinél betárazva. A tengerpartra éjjel érnek, akkor keresgélnek szállást. Nem találnak. Nem baj, buli van. Végül csak találnak egy penge helyet, 121 kilométerrel odébb. Sörre, borra, töményre és vacsorázgatásra költenek. A végösszeg mindenkinél veri az egyhetes öt csillag, ultra all inclusive seggkinyalásos hotel cehjét. De kit érdekel? Ők azt nem próbálták, meg az nekik olyan kötelező, kötött izé, olyan helyre csak a gazdagok meg a bénák járnak, akik be vannak szarva egy kis kényelmetlenségtől és kalandtól. Ők igazi élményeket szereznek, nem műanyag, előre gyártott hangulatban van részük. Szabadok, vagányak, rugalmasak. Ezt gondolják magukról.

 

Az idősödő házaspár:

A bácsi leszerelt gyárigazgató, temérdek zsetonnal. Anyu hetvenévesen is felviszi a festéket a pacekra. Aranyak befigyelnek. Fülben, csuklón, karon. Papánál csak nyaklánc. Papa pipázik a parton. A mama legyezgeti körülötte a füstöt. Este élére vasalt nadrágban, hosszú szoknyában mennek vacsorázni. Ők nem kajálnak, hanem „elköltenek” egy vacsorát. Utána még kiülnek kicsit. Egy-egy ital. Nem sok, a gyógyszerek miatt. Papa megkockáztat egy töményet. Mama megkockáztat egy durcát. Nem vegyülnek. Ha valaki rájuk köszön, mosolyogva motyognak valamit. Mama három nap után unja a banánt. Menne már haza, hívogatja a fiát, hogy adja a telefonhoz a kis unokát, Bálintot. A medencénél keresztrejtvényt fejt. Amint jön egy frissítő szellő a dög melegben, magára húzza a törölközőjét. Papa szunyókálgat. Odamegy hozzájuk egy programszervező a szállodától. Meghallgatják, majd mosolyogva elhajtják a búsba.

 

A visszatérők:

Kényelmesek. Ugyanaz a szálloda 12 éve. Ugyanakkor. Ki nem húzzák a lábukat a hotel kapuján, csak ha indul haza a repcsi. „Férjemmel, Lajossal évek óta visszajárunk ide. Imádjuk ezt a helyet. Helyesek a recepciósok. Tőle kérjetek koktélt, ő nagyon jól csinálja, a többiek is, de ő a legjobb” – mutat a néni valamelyik pincér felé. Mindent tudnak a hotelről, a tulajdonossal még közös fotójuk is van. „Reméljük, még tizenkét nyáron itt lehetünk” – mondja a bácsi, párás tekintettel a tenger felé. Vacsoránál saját asztal, este ugyanaz az ital, konyak, pohár sörrel. Időben „teszik el magukat” holnapra. Itt minden napjuk ugyanolyan, minden évben. Így szokták meg, így szeretik. Ha valaki másik nyaralóhelyet dicsér, mosolyogva végighallgatják, majd egymásra pillantanak, ami ezt jelenti: dehogy megyünk máshová, ezt szeretjük, ezt szoktuk meg, de mondjátok csak. Nekik itt minden “isteni”, más nyaralóhely gyakorlatilag nem létezik a számukra. Nem kérnek a meglepetésekből, köszönik szépen.

 

A belfölderőltető:

„Aki magyar, az maradjon itthon! Ismerd meg először a hazádat, utána repkedjél!” – ilyeneket vall, és belekezd, hogy hetvenháromban egy rollerrel hogyan indult el Sopronból Körösnagyharsányba. Sorolja a hegyeinket, folyóinkat, tavainkat. „Sártasbükköny hol van, na, ki tudja? Megmondom, Salgóböszörménytől hetvenkét kilométerre, tessék” – társaságban fitogtatja kamu földrajztudását. Ha azzal érvelsz neki, hogy egy görög szigeten garantált a jó idő, akkor visszavág, hogy ő nincs cukorból, és az esős időnek is megvannak a szépségei, főleg, ha magyar földre hullanak a cseppek. Ha Erdélyről kezd mesélni, majdnem sír. Nyaralásra sosem visz pénzt, csak azt a pár ezer forintot, ami múzeumbelépőkre kell. Levegővel, fénnyel és esővel táplálkozik ilyenkor, ha a hazát járja.

 

Bunkókámék:

Ordibálnak. Már a reptéren megy a tahóskodás. Dúródnak. A férfi, az apa nem ül le a repülőn. Rászólnak, leül, de egyből feláll újra. Vicceket mesél fennhangon. Baszós poénok, a rosszabbik fajtából. Vihog a saját viccein. A szállodában is hangoskodnak. Ők nyaralnak. Így lazítanak, hogy mások pofája ég miattuk. Ők le fogják inni, amit kifizettek az utazási irodának. „Le én, ha oda is rókázok az asztalra, akkor is megiszom, amibe ez került, nem érdekel” – kiabálja a disznófejű akárki a csapatból. Étkezéseknél púposra szedik a tányért. A spagettire rámeri a szaftos húst, dobál rá egy marék sültkrumplit, még a tetejére rámegy egy rák, egy kagyló és egy pizzaszelet. Beletúr, otthagyja. De ki van fizetve, joga van pazarolni. A pincérek mosolyogva veszik el előlük a megkezdett, ételkavalkádtól púpos tányérokat. A medencénél finganak, böfögnek, pajzán utalásokat, megjegyzéseket tesznek egymásnak. „Karcsi, baszod, kifárasztott az asszony a szobában, hogy így döglesz, he?” Egyikőjük sem beszél semmilyen idegen nyelvet, utoljára oroszt tanítottak nekik az általánosban. Nyomatékként hangosabban mondják a pincérnek, mit hozzon nekik, de nem jön össze a rendelés. Mutogatnak, kiabálnak, kalimpálnak. Kapnak sört, oszt jóvan’. „Viszki, viszki, azt érti, aztat mondjad neki, Timi, hallod?” Ők itt a legjobb fejek, a többiek “köcsögök, sznobok” – így gondolják. Senki sem akar velük egy fotóra kerülni, körülöttük üres napágyak, mintha bűzlenének, úgy kerüli őket a turnus többi nyaralója.

 

A szenvedő arcú pár:

Nem beszélnek senkivel, nyilvánosan egymással sem. Csak biccentenek. Mosoly luxus. Leülnek a parti bárban, háttal a tengernek. Zavaró a hullámzás. Idegesítő a zúgás. Semmivel sem lehet őket kibillenteni az egyhangúságukból. Vacsora lesz hamarosan, el kell indulniuk az étterembe, fenébe. A fazon elnyomja a félig elszívott cigijét. A nagyságos asszony flegmán tereli orra elől a füstöt. Egymást sem tudják elviselni, nemhogy a szálloda vendégeit. Belekortyolnak az italukba: fintorgás. Otthagyják. A napozóágyakon fekvők között sem lehet őket fellelni a tengerparton. A homok túl forró, a napernyő árnyékában meg riasztóan hideg. A tenger vize rettenetesen el van sózva, a hullámok agresszívak, ha szélcsend van, akkor meg elviselhetetlen a forróság. A medencénél végre megtalálod őket, nagyon örülnek neked, gondolhatod. A napágyon lovagló ülésben néznek mereven előre, valahova messzire, egészen távolra, nem itt vannak, ők valójában nem nyaralnak, mintha ítéletként rótták volna ki rájuk ezt az egyhetes pihenést (kínlódást).

 

Két csaj:

Vihognak, sugdolóznak. Cigiznek ha kell, ha nem. Vihognak. Figyelik a pincér srácot. Vihognak. Figyelik a vízimentőt, vihognak. Megjegyzéseket tesznek, latolgatnak, kivel kéne, milyen lenne, milyen lenne már, de durva, de aranyos, tök cuki az a csávó, ugratják egymást, hogy a papa abban a bő gatyában a tied, vihognak, sugdolóznak. Este a bárban valószínűtlenül színes-hatalmas koktélokat szívogatnak. Természetesen vihognak is hozzá. Késő éjjel, a bár zárása után a hotel félreeső, sötétebb kertrésze felől hallod a hangjukat. Jó félig vannak már, vagy azon is túl. Vihognak, naná. Körbeveszik őket a fiatalabb, kapatos pincérek, a vízimentő srác is ott van, és még néhány helyi csávó is képviselteti magát. Nappal nem látni őket se a parton, se a medencénél. Másnap délután kettő körül a szobájuk erkélyén cigiznek, lábuk a korláton, arcuk elgyötört, fáradt, másnapos. Kemény éjszaka lehetett. Este a bárban újból a legjobb formájukat hozzák. Mindketten kivirulva, újjászületve: kezdődhet a bevetés. Vihognak, sugdolóznak, koktéloznak, cigiznek.

 

 

 

91 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vkatt.blog.hu/api/trackback/id/tr137528214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan védjük értéktárgyainkat a vízparton? 2015.06.09. 13:44:33

Itt a kánikula, és aki teheti a vízparton hűsíti magát.Legtöbbünk számára a vízparti nyaralás egyenlő a kikapcsolódással és a gondtalan pihenéssel, szórakozással.Következésképpen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legelemibb óvintézkedésekről is.   P...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.09. 13:45:58

Közepesen vicces.

Túrós (törölt) 2015.06.09. 13:53:34

szarrágóék? És azok a panziók meg éttermek meg egyéb vendéglátó ipari egységek hol vannak akik meg válogatás nélkül basznád át/húznak/nyúlnak le mindenkit?

micropixel 2015.06.09. 13:59:43

@Túrós: szerintem azok nem nyaraló ember típusok, de én nem értek hozzá... (neked meg nem sikerült elolvasni a címet) :)

recommented 2015.06.09. 14:04:20

Blogoló: nem akart elutazni. Nem most, nem oda, nem így. De ezt kérte az anyuci, apuci, asszony, pasi. A reptéren a tranzitban már a wifit keresi, nem érhet a szállásra újabb poszt nélkül. Idegbajt kap, ha lassú a net, vagy ledobja egy percre. Mindenki bunkó, aki nyaral, nem keveredik a pórnéppel. A fantáziája hatalmas. A visszafogott orvosházaspárból gazdagék lesznek, a középkorú nőből és férfiból, akiket éppen most húzott le az utazási iroda, szarrágók. Néhány utas szobájában csótányok vannak, és éppen most derült ki, hogy a szálloda nem 30, hanem 600 méterre fekszik a tengerparttól, az autópálya másik oldalán. Ők lesznek a hisztisek. A fiatal párt baszottul utálja, mert a saját csaja/pasija frigid/impotens, azok meg állandóan csak vigyorognak. Az idősödő házaspárt a saját szüleiről mintázza, mert kell olyan is. Ha megvan a poszt, percenként nézi az értesítéseket, hányan szóltak hozzá, és hangosan felvisít a parton, ha kikerül az Index címlapjára. Egy 30-as pasi udvariasan odaszól, hogy kicsit halkabban, mert már órák óta nyöszörög a gyerek, akinek fáj a hasa. A strand mindenkié! - sziszegi oda utánozhatatlan grimasszal és egy kárörvendő mosollyal: megvan bunkókámék mintája is. :)

Borzasztó Károly 2015.06.09. 14:08:14

Az étkezésnél púposra szedett tányér sajnos a legjellemzőbb a magyarokra.

kovácspéterke 2015.06.09. 14:14:24

@Túrós: fura lenne egy utazókról szóló posztban, de te tudod

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.06.09. 14:16:22

@Wilhelm_Tell: Egyáltalán nem, minden népségre ugyanúgy jellemző.

@recommented: Ez meg viccesebb mint maga a poszt.

Dekatlon 2015.06.09. 14:16:31

@Túrós: Nini! Egy szarrágó! :D

Black_Knight · http://baltukor.blog.hu 2015.06.09. 14:21:12

@Wilhelm_Tell: Ha meg is eszi, akkor mi vele a probléma? Az már gáz, ha teleszedi, aztán a 3/4-ét otthagyja.
Ugyanakkor, mindenki teleszedi a tányérját nyaraláskor, a magyar azért tűnik fel jobban, mert az anyanyelvünk kitűnik egy alapvetően számunkra idegennyelvű közegből.

♔batyu♔ 2015.06.09. 14:23:50

Mondjuk azért az már látszik, hogy vége van a kádár rendszernek, már nem csak a kommunisták és a gazdag zsidók nyaralnak külföldi szállodákban:

Kiderült: nem a magyarok lopnak a legtöbbet
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kiderult_nem_a_magyarok_lopnak_a_legtobbet.598627.html

Azért egy apró kérdés, vajon kik feltételezték idáig, hogy nem a "magyarok" lopnak a legtöbbet ?

Dekatlon 2015.06.09. 14:25:27

@Black_Knight: lássunk tisztán: teleszedni és otthagyni súrmóság bárkitől.
Ha valaki még sose lakott jól, menjen Tecsóba, vegye tele a kosarat, és egye meg.
Így be tudja mérni, hogy mennyit bír enni. Aztán, ha megvan, indulhat is nyaralni. Már pontosabban fog kalibrálni.

♔batyu♔ 2015.06.09. 14:27:34

(Azért egy apró kérdés, vajon kik feltételezték idáig, hogy "magyarok" lopnak a legtöbbet ? )

Dekatlon 2015.06.09. 14:33:29

@♔batyu♔: hát... osztrákoknál ki volt írva magyarul, hogy ne tegyük

Bobby Newmark 2015.06.09. 14:42:08

@Túrós: Gyorsan felismerted a saját típusodat.

lékek és ellensúlyok 2015.06.09. 14:50:22

@♔batyu♔:
A magyarok hitványsága egy városi legenda :) (ez még találó is, az ún. "Urbánus értelmiségi" terjeszti).

A Bocskor Gáborék, egy alkalommal arról faggattak egy asszem Brazil fickót, hogy mi az észrevétele a magyarokról.
Észrevehetően abba az irányba tolták a beszélgetést, hogy a magyarok nem bíznak egymásban, nem állnak szóba egymással külföldön stb.
A fickó lényegében azt mondta, hogy a magyaroknak egy rossz tulajdonsága van, a pesszimizmus.
De amit egy magyar ember mond vagy ígér, ahhoz tartja magát.
Hoppá.

VTMV 2015.06.09. 14:54:53

@recommented: pontosan a számból vetted ki.
Általában elítélem ha valaki a többi nyaraló kényelmének a kárára viselkedik akárhogyan, de azt nem árt megemlíteni hogy a legtöbb túrista/utazó/ületember stb. csak tükör és a szolgáltató hangulatát adja vissza a maga módján. Dolgoztam pultosként, a legnagyobb faszfejet is le lehet csillapítani egy mosollyal, egy apró ajándékkal, egy extra szolgáltatással.
Érdekes, utólag visszagondolva felrémlenek hasonló túrista tipusok, de az meg milyen hogy valaki direkt ezt figyeli?
Egyébként nem igaz hogy a fentiek magyarokra lenne jellemző. Persze lehet hogy magából indul ki a szerző

lékek és ellensúlyok 2015.06.09. 15:03:13

@VTMV:

Hát igen, meg kell pl. kérdezni az Olasz vendéglátó helyeket, mi a véleményük a Németekeről.

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:10:02

@lékek és ellensúlyok: Megy rendesen az ócska libsi propaganda. Régen a komancsok nyomták, talán hogy ne menj külföldre, aztán 90-től a libsik. Pedig 90-ig kiknek volt pénze és lehetősége külföldre menni? Nem vagyok egy gazdag ember, mindig magyar turistacsoporttal mentem és megyek külföldre, de soha sem volt semmilyen problémám a csoporttal, sőt mindig jó haverokat is szereztem.

Ráadásul évekig a vendéglátásban dolgoztam, a magyar vendégeket csíptem a legjobban. És nem azért mert nem reklamáltak ha valami gond volt. A geci természetesen minden nemzetben geci, de valahogy ez soha nem magyar volt.

Nick Reevers 2015.06.09. 15:10:23

...ez egy fasság! ...vannak ilyen emberek, de ezeket tipizálni szerintem "fasság"...

Luis Von Heavson 2015.06.09. 15:11:50

A cikk írója pedig a, mindenkit figyelő és lenéző utazó. Intellektuálisnak gondolt szemüvegén át kritikusan vizsgálja a körülötte lévőket. "Mindenki egy szar" megállapítással nyugtázza hogy ő toppos, majd ír egy fos cikket. Alkoholt soha nem iszik, Őt senki ne lássa bebaszva. Soha nem szedi tele a tányért, így éhes marad. Képes akár egyedül is elmenni nyaralni. Fotóz, de minek. Trágya képeket csinál, amit senkinek nem mutat meg. Önjelölt majdénmegmutatomhogykell.

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:11:59

@Dekatlon: A cigányok miatt. (Én mondjuk nem láttam egy helyen sem, pedig elég rendesen benne voltam a szórakoztató berendezések importjában)

micsoda? 2015.06.09. 15:12:09

Nekem még egy nyaraló típus hiányzik, a fővárosból jött. Útitársam a repülőn egy fővárosi hölgy, (operaházi tag?) mindent elvett amit adtak a gépen, akár utólag is kérte, szégyelltem magam, az angol utaskísérő is megmosolyogta. Aztán, a vacsorához felkínált nem éppen érett szőlőt az utolsó szemig megeszi, még a másét is. Ez a Kádár rendszerben történt. Ma már többféle ember utazik, nyaral, és főleg anyagiakban van különbség. Annak idején a fakultatív program benne volt az árban, nem lehetett külön dicsekedni, hogy ki milyen, és mennyiért látott csodákat. A kivihető valuta is szabott volt, talán ezért látszott kevesebb bunkó mint manapság.

Különben akinek van tehetsége a körülötte lévő dolgokat alaposabban megfigyelni, (mint a posztíró) az nagyon szórakoztató élménnyel gazdagodhat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.06.09. 15:12:59

Egy felmérés szerint a magyarok többsége Szarrágóék és Bunkókámék kategóriába tartozik. Átfedésben.

divany.hu/eletmod/2015/06/08/a_magyar_turista_hangos_slampos_es_szendvicsen_el/

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:14:04

@Luis Von Heavson: Azért a libsinek alapállása, hogy minden fos, kivéve ha ő is benne van. Ez egy elég jellemző mentalitás náluk.

Aztán ezt konvertálja le a többire.

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:16:22

@Fedor: Ami amúgy jókora baromság, mert a szendvics egyrészt nem szarrágás, másrészt a magyarok nem bunkók. A slampos pedig relatív, a spanyol tengerparton nyilván egy shortban és egy polóban nyomom, ahogy a balcsinál is.

Ostoba libsi közhelyhalmaz.

bl4ze 2015.06.09. 15:18:22

Némelyik igen találó. A repteres viselkedéseket lehetne még jobban kidomborítani, na az megér egy misét :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.06.09. 15:18:45

Mindig várom ezekben a kategorizáló írásokban, hogy lesz egy csoport, akit tényleg elismer a szerző. De sosincs.

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:22:25

@Fedor: "A felmérésünkben megkérdezett emberek háromnegyede látott már külföldön magyar turistát rántott húsos zsemlét enni” – mondta Dorcsinecz József."

Na persze. Elmegy Görögországba és visz magával 20 rántott zsemlét???? Ez egy baromság, én még soha senkit nem láttam rántott húsos szendvicset enni a második - harmadik nap. A buszon ott igen. Annál is inkább, mert a melegben megromlik, de nyilván unja is. Ha már szendvicset eszik, helyi alapanyagokból eszik szendvicset.

cardiobascuralis 2015.06.09. 15:27:24

Erőltetett, humormentes.

@recommented:
Ez jobb, mint a poszt.

h_zolee 2015.06.09. 15:32:23

@recommented: +1 arra, h ez a comment jobb a posztnál :-)

cardiobascuralis 2015.06.09. 15:35:15

@♔batyu♔:
Nem, a fehér magyarok miatt.
Én több helyen is láttam.

"elég rendesen benne voltam a szórakoztató berendezések importjában"
Magyarul jártál ki hetente 3-szor a reggel megy-este jön turistabuszokkal muzikcentereket behozni és feketén árulni a PeCsa bolhapiacán.

"évekig a vendéglátásban dolgoztam"
Magyarán néha hagyták, hogy elmosogasd a poharakat fizetés helyett.

firg_firg 2015.06.09. 15:36:32

Ez a poszt nem vicces, de legalabbb megkeseredett lett. A pialas bebaszas is kozponti elem mindegyikben.

Gratulalok.

♔batyu♔ 2015.06.09. 15:37:58

@cardiobascuralis: Persze, ha te így jobban érzed magad:)))

cardiobascuralis 2015.06.09. 15:40:32

@Fedor:
Ez a cikk konkrétan faszság. Még sztereotípiaként is.

@♔batyu♔:
A szendvics tényleg nem szarrágás, kivéve, ha szaros szendvics (nem ismerem mindenkinek az ízlését), de a magyarok bizony elég bunkók tudnak lenni külföldön.
És pont a nem liberális gondolkodásúak.
Én messzire el szoktam kerülni a társaságukat, pont ezért, bár társasutakra (akár busz, akár repülő) eleve ritkán megyek, főleg mióta vannak fapadosok, amelyek sokszor olcsóbbak, mint a szervezett charter.

calvin&hobbes 2015.06.09. 15:41:16

OFF leszek de egyszeruen tarkoig rancos a homlokom mert hiaba agyalok, de nem ertem: @♔batyu♔: ... Ennel a posztnal "libsizni" meg "komancsozni"? De hat ezt most meg is hogy? Mi az a tema aminel nem ugrasz igy, hanem teljesen ertelmesen erdemben kepes vagy hozzaszolni? Csak ugy kivancsisagbol legyszives aruld mar el?

cardiobascuralis 2015.06.09. 15:45:39

@♔batyu♔:
Ebből a cikkből nem az derült ki, hogy nem a magyarok lopnak a legtöbbet, hanem az, hogy a magyarok nem vallják be, ha lopnak, más nemzetekkel ellentétben.
Azaz még hazudnak is.

cardiobascuralis 2015.06.09. 15:46:25

@calvin&hobbes:
Hagyd, őt ezért fizetik.

Peterpapo 2015.06.09. 15:59:28

@lékek és ellensúlyok:

Ja tényleg. Ha egy (!) brazil fickó azt mondja, akkor az úgy is van. Nem azt mondom, hogy jó ez az általánosítást, hogy a magyarok lopnak a legtöbbet, vagy a magyarok a legingyenélőbbek, mert szerintem egyik sem igaz, de azért egy brazil fickó véleménye még nem megdönthetetlen bizonyíték az ellenkezőjére.

darkmirjam_light 2015.06.09. 16:00:42

@calvin&hobbes: Batyu rögeszmés. Nem érdemes reagálni rá, csak bepörgeted. Valahol van egy pincekocsma lambériával, ahol jófejnek tartják.

dr-eam 2015.06.09. 16:14:43

@recommented: Nekem is valami hasonló mizantrópia jött le...biztos becsődölt az utazási iroda, amivel utazott volna idén. vagy túl meleg van. Ja nem, most épp zuhog. a francba. :D

lékek és ellensúlyok 2015.06.09. 16:26:46

@♔batyu♔:

"A geci természetesen minden nemzetben geci, de valahogy ez soha nem magyar volt."

Ezt mondom én is.

Romos 2015.06.09. 16:32:44

@recommented: A cikken is szórakoztam helyenként (szetm van némi valóságalapja néhány kategóriában..), de ez a riposzt még az eredetinél is jobb.
Az embernek magán is kell nevetnie néha, úgy egészséges, megtettem. (kivéve Gazdagék..) :-)

lékek és ellensúlyok 2015.06.09. 16:35:31

@Peterpapo:

Az a brazil fickó évek óta itt él, és dolgozik, barátai vannak itt, egyébként magyarul társalogtak vele, szóval el lehetett mondani, hogy elég jól beágyazódott a fickó, és tudta mit beszél. Volt összehasonlítási alapja úgymond.
Én az ő szavát inkább elhiszem, mint valami kis köcsög pesti belvárosi "értelmiségi" akinek a seggét egyszer kétszer kinyalták valahol a pénzéért, vagy volt valami céges meetingen, míg itthon elküldték a vérbe, az okoskodása, vagy a kivagyisága miatt, és ő neki ez a kontraszt.

cardiobascuralis 2015.06.09. 16:40:11

@lékek és ellensúlyok:
Pedig lehet, hogy az a köcsög pesti belvárosi értelmiségi meg itt is született, nemcsak évek óta itt él.
Persze egy baj mindenképp van vele: nem azt mondja, amit te hallani szeretnél.

frogie33 2015.06.09. 16:51:53

@Luis Von Heavson: Dehogy nem iszik alkoholt. Annak köszönhető az ilyen cikk.

CoolKoon 2015.06.09. 16:53:16

Nos, a kommentekben már-már megszokott sárdobálás ellenére szerintem a cikk (bár helyenként kicsit túloz és sarkít, de) végül is eléggé találó. Sőt, magamra is ismertem a szarrágó típusban. Pont ezért tudom, hogy ezt a típust a szerző nem gondolta át rendesen. Néhány javaslat:
- Lopni az étteremből? Ugyan már! Az nem szarrágás, sokkal inkább taplóság
- Igen, bárhol vagyok, átváltok euróra (mert abban kapom a fizetésem, nem forintban), és ha nem éri meg (illetve aránytalanul drága), akkor TÉNYLEG nem veszem meg. Nem azért, mert lehúzás (pedig sokszor az), hanem azért, mert úgy gondolom, hogy nem engedhetem meg magamnak.
- Azt nem hangoztatom, hogy otthon minden olcsóbb (mert nem igaz), de a fentiek ettől függetlenül érvényesek
- Attól, hogy ingyen van, még nem veszem el, ha nem kell, de a kóstolókat/termékbemutatókat elfogadom, köszönöm szépen :D
- Vendéglőbe nyaraláson néha beülök, de nem mindig, és Rómában is inkább elmentem a legközelebbi Carrefour-ba bevásárolni, minthogy a belvárosi túlárazott helyeken vásároljak (még ha kicsit sokat is kellett emiatt villamosozni) :D
- Autóbérlés?!?!?!?!? Muhahahahahaaaaaaa! Soha! Annál nagyobb lehúzás ugyanis nincs. Jó nekem a villamos/troli/busz/vonat is. És ez (szinte) minden külföldi országra igaz (hacsak nem saját autóval megyek oda, de még akkor is kétszer meggondolom, hogy autóval menjek-e mindenhova).

Egyébként meg igenis a saját, hozott kajámat eszem/iszom, amíg van (ami általában nem zsemlébe csomagolt rántotthús, de mindegy), és aztán is igyekszek nem agyament milliomosként költekezni kajára/piára/bóvlikra a nyaralás alatt. Lehet, hogy ez egyeseknek derogál, de legalább nem személyi kölcsönből/jelzáloghitelből járok nyaralni, és nem arra spórolok egész évben.

Boka1 2015.06.09. 17:09:01

A szauna kultúránk egy külön blogot érdemelne. Bár nekem van olyan öntudatos rokonom ( az a körszakállas, bördzsekis fajta) , aki a " pénzemért nyalják ki seggem " tipus, de amikor hozzá mennek az ügyfelek, akkor " az én cégem, nem kötelező itt vásárolni, asszonyom " tipus.

lékek és ellensúlyok 2015.06.09. 17:10:12

@cardiobascuralis:

"Pedig lehet, hogy az a köcsög pesti belvárosi értelmiségi meg itt is született, nemcsak évek óta itt él.
Persze egy baj mindenképp van vele: nem azt mondja, amit te hallani szeretnél."

Hát ez az, az a Brazil gyerek meg itt is élt, meg ott is. Most akkor melyik tud komolyabb összevetést tenni, a magyar, és a Brazil mentalitás között ? Na, naaaa, nem olyan nehéz ez. Menni fog.

ST83 2015.06.09. 17:11:00

En azt nem tudom, hogy miert mi szegyelljuk magunkat ha honfitarsunk bunko. Nem mi voltunk azok.

Ne küldj levelet 2015.06.09. 17:23:07

@CoolKoon: persze, mert aki nem fillérbaszó, az kölcsönből meg jelzáloghitelből él. :))) Gondold csak ezt ha ettől jobban érzed magad.

-----------------------------------------------------------------

Visszatérőkkel és bunkókámékkal többször találkoztam, sőt bunkókám az én csapatom is volt már.
A '90s években bizony vittük a hűtőtáskában a kaját, piát Jesoloban a vizividámparkba, sőt az egész nyaralás alatt az itthonról vitt konzerveken éltünk, talán egyszer ettünk valami legolcsóbb pizzát. Csórók voltunk, nincs ezen mit tagadni.

Aztán voltunk a feleségemmel a fiatal pár, amikor mindenre csodálkoztunk, és visszafogottan élveztük, hogy még a reggelihez is adtak pezsgőt.

Haverokkal voltunk olyan harsányak és bunkók, hogy a látnivalók mellett még az egyik hetilap szintén ott nyaraló szerkesztőjének cikkébe is bekerültünk, mint negatív példa.

És egyszer Olaszországba indultunk, de Görögországba mentünk végül. :))))

ergerberger 2015.06.09. 17:29:41

@Wilhelm_Tell: "Az étkezésnél púposra szedett tányér sajnos a legjellemzőbb a magyarokra."

Nem az a gáz hogy púposra szedi, hanem hogy utána csak beletúr aztán kibassza a gyökér.

Jellemző egyébként a németekre is meg nagyjából mindenki másra a világon, ha beszabadulnak egy svédasztalos vályúhoz.

cardiobascuralis 2015.06.09. 17:41:30

@lékek és ellensúlyok:
Nem összevetésről volt szó, hanem arról, hogy milyenek a magyarok.
És nem a brazilokhoz képest.

alex4 2015.06.09. 17:47:53

@♔batyu♔: „...nem a magyarok lopnak a legtöbbet..."
.
Szvsz, csak engedelmeskednek a nemtaggyűlésen mondottaknak: „Ne mi lopjuk a legtöbbet!"
.
Egyébként, ez inkább igaz a turistákra mint arra, aki eredetileg mondta...

2015.06.09. 18:13:07

Nem tudom hányadik általánosító posztot olvasom e témával kapcsolatban, de ez is unalmasan modorosra sikerült. Kérjük meg, hogy inkább @recommented írjon erről egy bejegyzést. Szerintem jobban járunk.

wat66 2015.06.09. 18:15:48

Valójában az írás jó. Csak mi még nem szoktunk hozzá ehhez a fajta karcolathoz, ami szatirikus társadalomrajz (bármennyire is elnagyolt), de briteknél, amerikaiaknál, franciáknál hagyománya van.
Én legalább magamra ismertem, elismerem. Gazdagékhoz hasonlóan viselkedem néha, pedig nem vagyok gazdag, sőt. Meg szarrágó is vagyok. Meg voltam fiatal házas, meg "majd lesz valahogy típus" is. Meg leszek idősődő házaspár tagja, ha megérem.

wat66 2015.06.09. 18:16:39

Valójában az írás jó. Csak mi még nem szoktunk hozzá ehhez a fajta karcolathoz, ami szatirikus társadalomrajz (bármennyire is elnagyolt), de briteknél, amerikaiaknál, franciáknál hagyománya van.
Én legalább magamra ismertem, elismerem. Gazdagékhoz hasonlóan viselkedem néha, pedig nem vagyok gazdag, sőt. Meg szarrágó is vagyok. Meg voltam fiatal házas, meg "majd lesz valahogy típus" is. Meg leszek idősődő házaspár tagja, ha megérem.

Túrós (törölt) 2015.06.09. 18:28:30

@micropixel: @Dekatlon: @Bobby Newmark: meg még mittoménki aki említett:
Ez jutott róla eszembe, és mivel az internet ilyen csodálatos hogy ami eszembe jut azt idefirkanthatom, hát meg is tettem.

2015.06.09. 18:41:07

hadd hencegjek: a mexikóban "nyaraló" usa embereknél tahóbbat ritkán látni. hihetetlen mennyiségű piától iszonyat bebasznak és az elállatiasodás legvégső stádiumába jutnak. ja és kifejezve minden pillanatban mennyire alacsonyrendű szolganépnek tartják a házigazdákat. a posztban említett példák nagyon kultúrált dolgok az amcsik viselt dolgaihoz képest.
amúgy aranyos poszt volt, nekem tetszett.

az_igazi_trebitsch 2015.06.09. 19:05:51

A helyzet az, hölgyeim és uraim, kedves elvtársak, továbbá libsizők és zsidózók (mert persze ők is idetolták a pofájukat), hogy minden náció bunkó módon viselkedik, ha külföldön nyaral, csak mindegyik másképp. Amiket a poszt felsorol rólunk, magyarokról, annak nagy része már idejétmúlt. Ránk mostanság az újgazdagék bunkósága jellemző, akiknek elég pénzük van ahhoz, hogy nagyúri módon nyaraljanak, csak éppen az intelligenciájuk nincs meg hozzá.

fifibá55 2015.06.09. 19:26:53

Ez nem vicc, inkább jó megfigyelése - és szellemes ismertetése - különböző típusoknak. Amelyek _nem_ csak magyarokra jellemzők, ilyenekkel a világ minden táján találkozhatunk és - valószínűlleg - mi is bele- beletartozunk hol az egyikbe, hol a másikba.

Shopping 2015.06.09. 19:33:14

A tolvaj típus megvolt?
Ma lopták el a lányom papucsát a medence mellől. Tunéziában.

prolee 2015.06.09. 19:45:22

A kisgyerekesék is kimaradtak.
A Nagy Liberális Anya mindenhol büszkén szoptat, már alig várja, hogy valaki beszóljon, hadd pörögjön a műsor.
Felváltva altatják a gyerekeket, s közben rosszalló pillantásokat vetnek arra, aki nem kussol, "mert a gyerek alszik".
Ha felébrednek a gyereke, felváltva üvöltenek, olykor tercelik egymást.
Időnként átlépnek a csemeték a fejed fölött, langyos szarszagot húzva a pelenkából, olykor napon érlelt bukott tejszagot lenget körülöttük a szél....

Mrazenec 2015.06.09. 22:12:35

@Ne küldj levelet: baszki a szambol vetted ki a szot. Mi is voltunk oltari ergyak a haverokkal Bulgariaban, ahol viszkivel locsoltuk a pincert mert belefert, es en is voltam assyonnyal ugy nyaralni, hogy a rozsaszin napszemcsi nem kerult le az idult vigyorba gyogyult arcunkrol ( telefont nem nyomkodtunk, mert egy alcatel van tacs izi nyomkodasa nem sok elvezetet okoz, facebook meg meg a kanyarban sem volt. Az ujgazdag szarrago poz meg elottunk van, de remelem azt is kiprobalhatom ;-)

ergerberger 2015.06.09. 22:38:00

@prolee: Igen bszod! Mert a bábot azt hordozni kell ám mindenhova! Mert gcibüszkének kell lenni rá, hogy végre valakinek szétrakta a lábát, az meg teherbe pumpálta: itt a bizonyíték, már nem éltem hiába, mert kinyomtam a vaginámon egy zigótát, aki majd pont ilyen hasznosan és értelmesen fog élni!

Én már eleve nem foglalok olyan hotelbe, ami "BABABARÁT" (!!!), a tököm kivan ezzel a tenyészállat fajtával.

blasiusii 2015.06.10. 01:39:31

én külföldön a magyar turisták 90%-ban a "bunkókámékat" látom... de sokan közülük tehetősek, gondolom, "tisztességes" munkából.

2015.06.10. 09:58:54

Ótvar, buta kis poszt, és teljesen humortalan. A modoroson ez már ezer éve megvolt, sokkal alaposabban és sokkal viccesebben.

nnnnnnnn 2015.06.10. 10:58:08

van még a terminátor típus: odamegy, célszemélyt mekkeresi, kiiktatja, hazamegy, nem eszik, nem iszik, nem alszik, küldetésre koncentrál.

ekat 2015.06.10. 11:37:35

Hát nem is tudom, nekem sem volt vicces, és nem is igen ismertem rá semmilyen típusra, pedig társasutakra is szoktunk járni, és saját szervezésben is utazunk., mindezt repülővel is, busszal is. Nekem csak az az egy tűnt fel, hogy sokan mennyire elutasítanak mindent, ami más, mint itthon. Az utazási irodás nagynéném meg azt mondja, hogy mindig a legkevesebbet fizető kispénzűek a legrosszabb és legháklisabb utasok, ők azok, akik úgy érzik, hogy azért az összegért (amit ők ugye hatalmasnak éreznek) nekik az égvilágon minden jár.
Ami meg a kajából mindenki-sokat-vesz-dolgot illeti, mivel a mi családunk és ismerősi körünk nem, és nem vagyunk különleges csodabogarak, gondolom ez csak a márpedig-én-most-lefogyasztom-a-pénzem embercsoportra jellemző. Normális ember nem értékeli pluszpontnak, hogy jól meghízik a nyaralása alatt, és aztán foglalkozhat a visszafogyással....

vitaygeorgina 2015.06.10. 14:20:50

A poszton jót röhögtem, a kommenteken meglepődtem. És még ezek a kommentelők vetik HCs szemére, hogy humortalan?
Szerintem némelyik sora egyenesen költészet (hehehe).

Peetee 2015.06.10. 14:28:05

Jó lett, tényleg ilyenek a standard-ek odakint. A kommentelők közül azt felejtik el sokan, hogy ezek klisék, amik közül az egyiket a nyaraló magyarok egy jó részére rá lehet húzni. De nem mindenkire! Nem kell mindenáron bekategorizálnia minenkinek saját magát valahová, és utána itt fröcsögni, hogy mér is vagyok én rossz, ha ilyen-olyan vagyok.

Peetee 2015.06.10. 14:30:35

@wat66: A tied a jó hozzáállás, ott a pont!

vojzi 2015.06.12. 12:40:17

@♔batyu♔: Hát én bizony láttam :) mentünk úgynevezett "villám olaszba". Lényege 4 éjszaka busszal Bibione. Nővérem apósa egy sport táskányi rántott húsos zsömlével jött és kínálgatta mindenkinek. Az egy dolog de a parton is azt ette és a haza úton is kínálgatta. :) Meg voltunk döbbenve :)

Ödön Bödön 2015.06.14. 11:32:35

Ennyi temérdek hozzászólás és sehol egy kurvaorbánmiattvanazegész?

Ezt jó jelnek veszem, alakul a magyar végre.
Csak rohadtlassan...

Nekem - kövezzetek meg - tetszett az írás, az élből fikázók pedig adhatnának linket ennél humorosabb, igazabb, SAJÁT írásukhoz.

Csak hogy tudhassuk, mi a mérce...

Suszt Máté 2015.06.15. 12:40:54

Nagyon érdekes a cikk! Mindegy, hogy milyenek vagyunk, azért egy ilyen helyen bárki jól érezné magát szerintem! :) lakberinfo.hu/otthonok/hazak-lakasok/2015-06-07-spanyol-mediterran-villa-lakberendezes-mor-stilusjegyekkel/

33seahawk33 2015.06.19. 17:06:28

Nem olyan jo a poszt..olvastam viccesebbet, Modoros Urtol is. Jaja, az amik rem egyszeruek Mexikoban de durvan ki tudod oket hasznalni.. En inkabb atszallok 1-2x mint szalamis szendvicses pronyokkal utazzak.. vagy ha nincs mas valasztas akkor gerely reszegen

Fracas 2015.07.19. 20:38:59

@recommented: Hihi, ez jó volt :D Bár párral már azért találkoztam a fenti típusok közül, ha nem is vegytisztán :P

Le Orme 2 2015.08.18. 00:37:23

A magyar púposra szedi a tányérját? Aki ilyet ír, az hülye. Láttam olyan szlovént, aki 8 kemény tojást és azzal arányos mennyiségű egyéb ételt halmozott fel a tányérján a reggeli során. És nem gondoltam azt, hogy a szlovénok (en bloc) púposra szedik a tányérjukat.
Általában azok szedik púposra, akik ritkán vannak ilyen helyen és emellett még mohók is.

Maga a poszt amúgy nem értékelhető, vagyis nem vehető komolyan.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.09.17. 06:54:26

A belfölderőltető mellé azért oda kéne rakni azt is, aki csak külföldre hajland menni, merthogy itthogy snassz neki - akkor is külföldre megy ha az utolsó fillérjét kell eltolnia rá, ha a legolcsóbb útra fizet be :D

Celtic 2015.11.08. 12:15:26

Jo iras, tetszett. Ez kulon:
"Szabadok, vagányak, rugalmasak. Ezt gondolják magukról."

A kommentelok nagy reszere is igaz ez.

dieter1 2016.02.02. 22:28:57

"...az nekik olyan kötelező, kötött izé, olyan helyre csak a gazdagok meg a bénák járnak, akik be vannak szarva egy kis kényelmetlenségtől és kalandtól. Ők igazi élményeket szereznek, nem műanyag, előre gyártott hangulatban van részük. Szabadok, vagányak, rugalmasak. Ezt gondolják magukról."

Kerestem, hogy van-e rólunk is valami, de nem igazán találtam meg - még ez illett ránk a legjobban. Mi saját autóval megyünk a gyerekekkel, körutazásokat szoktunk tenni, megvan, hogy hol és mit szeretnénk látni - de az nincs, hogy pontosan melyik napon. Majd odaérünk, ha az előző helyn végeztünk. Ha pedig két úticél között nagyobb a távolság, vagy csak egyszerűen sehol egy kemping, akkor sem jövünk zavarba - vadkempingeztünk már Portugáliában, Spanyolországban, Törökországban (itt például Göreme és Konya között valahol, miután megnéztük a Tuz Gölüt, a tömény sós tavat), vagy Albániában is. El nem cserélném semmiféle ötcsillagos szállodáért, ahol az átlagturista a s...ét növeszti, és a gyerekek halálra unják magukat :-P

Emzé Periksz 2016.03.06. 20:55:17

@dieter1: Én pedig imádom a luxust, semmiféle vadkempingre nem cseréltem volna az ortahisari luxusszállást kappadókiai kalandozásaim során.

2016.08.17. 22:05:50

@recommented: ez most itt aduász volt :-)
süti beállítások módosítása